Hoe het allemaal begon

Ik heb Te Gekke Intervisie opgericht in 2019, toen ik zelf een paar maanden bezig was als ANIOS in de psychiatrie. Via mijn behandelaar kwam ik telefonisch in contact met een opleider psychiatrie die me intervisie aanraadde. Met dank aan een bericht op de website van de SAP (Subvereniging Assistenten Psychiatrie) en via allerlei psychiaters en opleiders kwam er een groepje geïnteresseerden bij elkaar, waarmee we de eerste intervisiegroep vormden.

Bijleren en uitbreiden

Ik had zelf nog nooit in een intervisiegroep gezeten maar met dank aan kennissen bij een detacheringbureau konden we een goede start maken qua locatie en begeleiding. Tegenwoordig hebben we meestal huiskamerbijeenkomsten waarbij we losjes de roddelmethode aanhouden.

Geleidelijk aan kwamen er meer geïnteresseerden, genoeg om een tweede intervisiegroep op te richten en al snel waren we met een groepje coördinatoren die in verschillende regio’s (Utrecht, Apeldoorn, Den Haag, Doorn) groepen draaien. Ook zijn er een aantal online groepen en multidisciplinaire groepen.


De naam TGI

Ik wilde graag een wat ludieke naam, zijn we ‘te gek’ om te functioneren of is het ‘te gek’ dat we samen komen en open zijn? Ik wilde ook graag dat de afkorting als een soort schuilnaam kon functioneren. Zodat als iemand je iets zou vragen over TGI afspraak en je hebt geen zin om het echt uit te leggen, je kunt zeggen: oh dat is m’n Thank God It’s friday groepje.

De afkorting van het COC (de LGBTI belangenorganisatie, afkorting staat voor Cultureel OntspanningsCentrum) was een inspiratiebron. Er is nog een verband met het COC, voor sommige mensen voelt vertellen over je psychiatrische kwetsbaarheid op een bepaalde manier namelijk ook als ‘uit de kast’ komen.